КАМПАЊA ЗА ЗАМЕНУ РАДИОАКТИВНИХ ГРОМОБРАНА
ЛОКАЛНА САМОУПРАВА ХИТНО ДА УКЛОНИ РАДИОАКТИВНИ ГРОМОБРАН НА ЗВЕЗДАРИ (ВИДЕО)

ЛОКАЛНА САМОУПРАВА ХИТНО ДА УКЛОНИ РАДИОАКТИВНИ ГРОМОБРАН НА ЗВЕЗДАРИ (ВИДЕО)

Јуче је на РТС1 у оквиру Београдске хронике приказан је прилог о опасном  урушавању напуштене зграде некадашње фабрике „Букуља” на Звездари. Пред очима целе српске јавности у крупноном плану приказан је и накривљени  радиоактивни громобран, који као и сама зграда фабрике прети да се сруши, а шта није ни споменуто у прилогу. Урушавање зграде је очигледна претња али је радиоактивна претња, иако невидљива, такође присутна.

Подећамо да је у децембру прошле године усвојен нови Zакон о радијационој и нуклеарној сигурности и безбедности па је сада законски утврђено ко је надлежан за уклањање опасних и забрањених радиоактивних громобрана са пропалих фабрика и објеката без титулара, а на којима се радиоактивни громобрани и даље најчешће налазе. Чланом 249.  овог Закона децидно се наводи: „Средства за уклањање радиоактивних громобрана са катастарских парцела и објеката чији власник није познат или је престао да постоји обезбедиће се у буџету локалних самоуправа на чијим територијама се налазе такви радиоактивни громобрани.”

Ово је веома опасна ситуација јер накривљени радиоактивни громобран може да озрачи људе у околини а ако се сруши може да изазове и радиоактивно загађење околне животне средине, те је неопходно хитно реаговање локалне самоуправе.

9:20 – почетак прилога о урушавању некадашње фабрике на Звездари:

 

 

Close Menu