КАМПАЊA ЗА ЗАМЕНУ РАДИОАКТИВНИХ ГРОМОБРАНА
РАДИОАКТИВНИ МАТЕРИЈАЛ НИКО НЕ ЧУВА

РАДИОАКТИВНИ МАТЕРИЈАЛ НИКО НЕ ЧУВА

Градски одбор Демократске странке Србије у Новом Саду упутио је списак локација радиоактивних громобрана Полицијској управи Нови Сад са молбом да се полиција активно укључи у решавање проблема са радиоактивним громобранима на територији Новог Сада.

ДСС упозорава Полицијску управу Нови Сад да на територији Града постоји око 50 опасних радиоактивних уређаја, које углавном нико не обезбеђује, те да то представља ризик по општу безбедност. Такође, имајући у виду да је пријављен нестанак једног радиоактивног уређаја са територије Месне заједнице „Гаврило Принцип”, Градски одбор ДСС изражава бојазан да опасни радиоактивни материјал из громобрана може да доспе у злонамерне руке.

ДСС тражи од Полицијске управе у Новом Саду да искористи свој ауторитет код градских власти како би се што хитније извршила замена радиоактивних громобрана, односно безбедно уклањање и складиштење опасног радиоактивног материјала.

Подсећамо припаднике Полицијске управе Нови Сад на чињеницу да се и на згради у којој је њихово седиште у Улици Краља Петра I налази један овакав, по здравље штетни, уређај.

Иначе, прошло је већ више од четири годинe од истека рока за уклањање радиоактивних громобрана који је предвиђен Законом о заштити од јонизујућег зрачења и о нуклеарној сигурности а радиоактивни громобрани и даље нису уклоњени и свакодневно  зраче.

Close Menu