КАМПАЊA ЗА ЗАМЕНУ РАДИОАКТИВНИХ ГРОМОБРАНА
БИЦИКЛИМА ОБИШЛИ РАДИОАКТИВНЕ ГРОМОБРАНЕ – „Тур де РАГ” (ВИДЕО)

БИЦИКЛИМА ОБИШЛИ РАДИОАКТИВНЕ ГРОМОБРАНЕ – „Тур де РАГ” (ВИДЕО)

У петак 14. јуна одржана је протестна бициклистичка вожња у склопу кампање за замену радиоактивних громобрана под називом „Тур де РАГ”

Група заинтересованих бициклиста је у организацији активиста кампање „УклониИх” у лаганој бициклистичкој вожњи новосадским улицама, обишла један број радиоактивних громобрана.

Бојан Радојевић, покретач кампање „УклониИх”, том приликом је изјавио да су се одлучили да обиђу баш те радиоактивне громобране јер се они добро виде са улице, те да су међу изабранима  примери најчешћег облика власништва објеката на којима се ови громобрани налазе. Он је нагласио да је усвајањем новог Закона о радијацијској сигурности и нуклеарној безбедности у децембру прошле године сада локална самоуправа у законској обавези да замени све радиоактивне громобране који се налазе на старим пропалим предузећима, а такви чине највећи део радиоактивних громобрана у Новом Саду.

Учесници бициклистичке вожње су показали највеће интересовање за радиоактивни громобран на згради полицијске управе, као и за онај на згради некадашњег „Новитета” који је накривљен и изгледа као да може сваког часа да се сруши.

Кампања „УклониИх” ће се наставити све док сви радиоактивни громобрани не буду замењени а притисак неће бити више само усмерен на локалну самоуправу, која по закону посао замене треба да спроведе, него и на Директорат за радијацијску сигурност и безбедност који врши надзор над спровођењем Закона.

Иначе, интересантан је податак да је председник управног одбора Директората за радијацијску сигурност и безбедност новосађанка Маја Гојковић, чију компетентност за ту функцију јавност оспорава.

 

 

Close Menu