КАМПАЊA ЗА ЗАМЕНУ РАДИОАКТИВНИХ ГРОМОБРАНА
САДА ЈЕ МОМЕНАТ ДА СЕ РАДИОАКТИВНИ ГРОМОБРАНИ УКЛОНЕ (ВИДЕО)

САДА ЈЕ МОМЕНАТ ДА СЕ РАДИОАКТИВНИ ГРОМОБРАНИ УКЛОНЕ (ВИДЕО)

Педесетак радиоактивних громобрана који се у нашем граду налазе у близини стамбених објеката и по закону је требало да буду уклоњени пре четири и по године, подсетио је  мр Бојан Радојевић, који је у емисији „Отворени екран” рекао да се нада да ће у буџету града за 2019. годину који одборници усвајају у четвртак, бити предвиђен новац за уклањање, односно замену ових извора опасног зрачења.

Сада је моменат да се предвиде средства за замену током следеће године. Нема ту неке велике мудрости, пошто је једина институција која се бави складиштењем нуклеарног материјала Институт Винча и то није ништа спорно. Зна се да је цена замене једног радиоактивног громобрана и његовог складиштења око 300 хиљада динара”, навео је Радојевић.

Петнаестак милиона динара потребних за потпуно уклањање радиоактивних громобрана није новац који град не може да издвоји, сматра Радојевић.

Нарочито имајући у виду да је буџет Новог Сада сада већ достигао цифру од неких 26 милијарди динара, а да сваке године имамо суфицит, односно вишак средстава које градска администрација да реализује, онда је сасвим нормално да очекујемо да за једну тако важну ствар буду резервисана средства за следећу годину”, казао је Радојевић.

ДСС нема одборнике у градском парламенту, али, према његовим речима, имају обећање.
За замену громобрана, подсетио је Радојевић, надлежни су власници објеката на којима су они постављени и са стамбених зграда и већине државних институција они су и уклоњени. Проблем су међутим, објекти пропалих државних предузећа код којих, како је рекао, не постоји титулар.

“Али, по закону је предвиђена опција да се локална самоуправа укључи и да реши тај проблем. На пример, као што локална самоуправа купи аутомобиле и поклони полицијској управи да би се сузбио криминал у граду, или купи им нека друга средства, компјутере, опрему и слично, иако није надлежна”, истакао је Радојевић.

Циљ кампање „УклониИх”, истакао је Радојевић, јесте информисање и анимирање јавности да би се извршио притисак на градску власт да заврши посао замене радиоактивних громобрана у Новом Саду.

Close Menu